Biryani cu cartofi, mazare si caju

(0 voturi)
usor60 minute8 portii

Mazilique ne propune o calatorie aromata prin India. Conopida si mazarea Edenia se armonizeaza perfect cu gustul exotic al curry-ului, intr-un preparat demn de pus pe masa oricarui Maharajah.

Ingrediente

  • 1 punga de conopida congelata Edenia
  • ½ punga mazare congelata Edenia
  • 500 g orez basmati
  • 4 cepe
  • ulei vegetal
  • 1 bucata de ghimbir de marimea unui deget
  • 80 g de pasta korma curry (dubleaza cantitatea daca vrei sa iasa mai aromat)
  • 2 bete de scortisoara
  • 5 pastai de cardamom verde
  • 3 stele de anason
  • 3 cartofi
  • 250g iaurt grecesc
  • 1 lingurita de turmeric
  • ½ lingurita apa de trandafiri
  • 1 legatura de coriandru
  • sare si piper proaspat rasnit
  • unt (pentru uns oala)

Biryani cu cartofi, mazare si caju

Mod de preparare

1. Clateste orezul in mai multe ape pentru a elimina excesul de amidon, apoi pune-l intr-un bol cu apa si lasa-l sa se inmoaie jumatate de ora.

2. Intre timp, taie in felii doua dintre cepe, iar ghimbirul – in bastonase subtiri.

3. Taie cartofii in cubulete si scoate conopida din punga.

4. Incinge patru linguri de ulei intr-o tigaie incapatoare si caleste ceapa timp de 8 minute, pana ce se inmoaie. Adauga ghimbirul si mai gateste timp de 2 minute. Toarna pasta de curry, pune condimentele, amesteca si mai gateste 1 minut, apoi adauga cartofii si conopida. Toarna 300-500ml de apa, pana ce depaseste putin ingredientele si fierbe timp de 5-7 minute, pana ce legumele s-au fiert partial. Adauga iaurtul, mazarea si o lingurita de sare.

Biryani cu cartofi, mazare si caju

 

5. Amesteca turmericul impreuna cu apa de trandafiri si 3 linguri de apa si lasa mixul deoparte.

6. Scurge orezul si pune-l intr-o oala cu apa care fierbe. Adauga sare si fierbe-l timp de 5 minute, pan ce e al dente. Scurge-l din nou.

7. Ia o oala mare, care poate fi bagata in cuptor (eu am folosit una de fonta) si unge fundul si peretii acesteia cu unt. Pune amestecul de legume si curry intr-un singur strat, la baza. Presara alunele caju deasupra, apoi adauga orezul. Picura deasupra mixul de turmeric si apa de trandafiri, apoi foloseste o furculita ca sa amesteci stratul de orez pentru a uniformiza culoarea. Pune capacul peste oala si da-o la cuptorul incins la 180°C timp de 40 de minute.

Biryani cu cartofi, mazare si caju

 

8. Inainte de a servi orezul, taie in felii celelalte doua cepe si prajeste-le pana ce se rumenesc. Rupe frunzele de coriandru si presara-le deasupra impreuna cu ceapa prajita.

Biryani cu cartofi, mazare si caju

 

Pofta buna!

Reteta propusa de Mazilique

Biryani cu cartofi, mazare si caju