Peste in crusta crocanta cu bere

(4 voturi)
usor45 minute6 portii

Fileul de cod Atlantic devine incredibil de fraged in crusta crocanta de aluat cu bere. Sosul olandez impreuna cu salata de cruditati prezinta o interpretare creativa a clasicului “Fish & Chips”. O idee inedita de la “Retete ca la mama“.

Ingrediente

Peste in crusta de bere:

  • 1 punga de  File de cod de Atlantic Edenia 600 g (pachetul contine 5-6 fileuri fara os si piele, cu masa neta de 540 g, dupa decongelare)
  • 100 g faina
  • 30 g amidon de porumb
  • 1 lingurita de paprika (dulce sau picanta)
  • 1/2 lingurita rasa de piper
  • 1 lingurita de pudra de ceapa (daca nu aveti, puteti inlocui cu 1 lingura de ceapa rasa foarte fin)
  • 125 ml bere foarte rece
  • sare, piper
  • ulei pentru prajit

Salata de cruditati: 

  • 1 salata frisee (sau frunzele de salata preferate)
  • 1 salota mica taiata rondele fine
  • 1 mar verde, acrisor, taiat bastonase cat mai fine
  • 1 morcov taiat julienne (sau ras)
  • 40 g sfecla rosie cruda, foarte fin taiata
  • 2-3 linguri de zeama de lamaie
  • 2 linguri ulei de masline extravirgin
  • sare si piper

Sos olandez: 

  • 2 galbenusuri
  • 125 g de unt
  • zeama de la 1/2 de lamaie
  • 1 lingurita de mustar
  • sare si piper

Peste in crusta crocanta cu bere

Mod de preparare

Pestele in crusta crocanta cu bere se va pregati foarte rapid, asa incat va recomand sa incepeti cu sosul olandez. Dupa ce sosul e gata, pastrati-l la cald pana in momentul in care e gata pestele.

 

Sos olandez

1.  Puneti pe foc o oala cu apa si aduceti-o la fierbere, apoi reduceti focul, sa fiarba fara clocote.

2. Topiti untul, infierbantati-l si apoi pastrati-l cald.

3. Alegeti un castron termorezistent, care sa se potriveasca bine deasupra oalei cu apa fierbinte, fara ca fundul castronului sa atinga apa. Puneti galbenusurile crude in acest castron.

4. Acidifierea galbenusurilor – un pas foarte important. Pentru asta adaugati 1 lingura de zeama de lamaie si 1 lingurita de mustar deasupra galbenusurilor si amestecati energic cu telul in forma de para pana se omogenizeaza perfect. (Unii prefera otetul pentru acidifierea galbenusurilor).

5. Asezati castronul deasupra oalei cu apa si bateti cu telul timp de 3-4 minute, pana cand galbenusurile incep sa se ingroase, apoi adaugati untul in fir subtire, ca la maioneza, in timp ce bateti energic cu telul.

6. Dupa ce tot untul s-a incorporat, dati castronul deoparte de pe foc si adaugati imediat 1 lingura de apa foarte rece. Bateti cu telul energic, apa va opri procesul de gatire. Daca sosul e prea consistent, subtiati-l cu putina apa. Asezonati cu zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.

7. Sosul olandez se pastreaza la cald pana se serveste (maximum 1 ora).

 

Peste in crusta crocanta de bere

1.  Intr-un castron incapator se amesteca faina, amidonul, pudra de ceapa, piperul si 1 lingurita rasa de sare.

2. Fileurile de cod, pe care le-am decongelat in prealabil lent, peste noapte, se scurg bine de apa de la glazura congelata, se tamponeaza cu hartie absorbanta si se condimenteaza cu sare si piper.

3. Se tavalesc bine fileurile de cod prin amestecul de faina si se scutura bine.

Peste in crusta crocanta cu bere

4. Se toarna berea foarte rece peste amestecul de faina ramas si se amesteca rapid. E foarte important sa nu amestecati foarte mult, e preferabil sa ramana cocoloase decat sa se dezvolte glutenul din faina, ceea ce ar duce la o crusta mai degraba cleioasa decat crocanta.

5. Se incinge pe foc, intr-o tigaie incapatoare, uleiul pentru prajit. Temperatura recomandata pentru prajire este de 180 de grade, astfel crusta se va intari repede si nu va absorbi ulei in exces. Rand pe rand, fileurile deja presarate cu faina se imbraca in aluatul cu bere, se scurg putin si se pun la prajit in uleiul incins, fara a le inghesui (se fac in doua transe). Se prajesc pe ambele parti pana cand crusta devine brun-aurie.

6. Fileurile de peste in crusta crocanta se scot pe hartie absorbanta ca sa se dreneze bine de ulei.

Peste in crusta crocanta cu bere

 

Salata de cruditati

1. Foarte rapid, se asezoneaza salata cu ulei de masline si zeama de lamaie, sare si piper dupa gust.

 

Se asambleaza pe farfurie pestele in crusta crocanta cu bere, salata si sosul olandez si se serveste cat e cald atat pestele, cat si sosul.

Pofta buna!

Reteta propusa de Retete ca la mama

Peste in crusta crocanta cu bere