Tarta cu ciuperci si spanac

2017-01-31T17:51:43+00:00
    90 minute     6 portii

Aceasta reteta de tarta se prepara usor in cuptor. Ciupercile si spanacul tocat Edenia se gatesc impreuna intr-o coaja de tarta homemade, crocanta si numai buna pentru zilele mohorate de toamna, petrecute in bucatarie alaturi de cei dragi. Reteta propusa de Sunny side up.

Ingrediente

Pentru aluat:

  • 300 g faina
  • 150g unt rece
  • 2 galbenusuri
  • 4 linguri de apa rece
  • un praf de sare

Pentru umplutura:

  • 1 punga de Ciuperci Edenia 450g
  • 100 g de spanac dintr-o punga de Spanac tocat Edenia (punga are tot 450 de grame, dar n-avem nevoie de toata)
  • cele doua albusuri care ti-au ramas plus inca un ou intreg
  • 200 g de iaurt
  • 100 g telemea
  • 100 g de cascaval
  • 100 g de gorgonzola
  • 2 linguri de rosii uscate
  • 2 ardei copti
  • 1 lingurita de sare
  • 1 lingurita de piper
  • 1 lingurita de boia dulce

Ingredientele sunt suficiente pentru o forma de tarta cu diametrul de 28cm.

 

Mod de preparare

1. Intr-un bol pune faina, praful de sare si untul taiat in cubulete. Cu degetelele, amesteca untul si faina repede, cat sa nu se incalzeasca untul prea tare, pana cand obtii un amestec nisipos, ca un pesmet. Adauga cele 4 linguri de apa si cele 2 galbenusuri si amesteca pana cand aluatul se „leaga”. Formeaza o bila din aluat, acoper-o cu un celofan si las-o la frigider jumatate de ora.

2. Dupa jumatate de ora, porneste cuptorul, ca sa se incalzeasca. Eu, pentru ca nu am grade si nici trepte, il pun la foc mic spre mediu.

3. Scoate bila de aluat pe un blat infainat si, cu un sucitor, intinde-o intr-o foaie groasa cam de 5-7 milimetri. Ideea e ca aceasta foaie sa fie suficient de mare incat sa acopere fundul tavii tale, peretii tavii si sa mai ramana nitel, in exces. Cu alte cuvinte, aluatul trebuie intins intr-un disc cu diametrul cu 5-6 cm mai mare decat cel al tavii in care va fi copt.

4. Ca sa il pui usor in tava, ruleaza-l pe sucitor si ridica-l cu ajutorul acestuia de pe masa de lucru. Pune aluatul in tava.

5. Preseaza cu degetele aluatul de fundul tavii si de marginile acesteia, ca sa se aseze bine in tava, mai ales daca e din aia cu marginile valurite. Poti sa tai marginile care atarna peste peretii tavii pentru un aspect cat mai estetic, dar lasa macar jumatate de centimetru de aluat in plus la marginea tavii, pentru ca o sa se stranga la copt.

edenia 4

6. Din resturile de aluat eu am taiat forme simpatice de ciupercute si le-am pus peste tarta.

7. Inteapa aluatul din loc in loc, cu o furculita si pregateste-te pentru coacerea, „in orb”. Coacerea „in orb” este foarte des folosita in patiserie pentru a pregati blatul de tarte sau placinte – este metoda adoptata pentru a evita inmuierea crustei crocante, odata cu turnarea umpluturilor cremoase. Si cine vrea o crusta inmuiata? Eu nu. Ca sa coci in orb, pune o hartie de copt deasupra aluatului din tava si deasupra hartiei, pune o „greutate” – boabe de fasole, de linte, de orez. Baga tava la copt pentru 20 de minute. Greutatea aleasa va impiedica aluatul sa se ridice, il va tine tare si il va opri sa se umfle ca un pandispan.

8. Intre timp, pune o cratita la foc iute. Cand s-a incalzit, arunca inauntru ciupercile si spanacul congelat, pune capacul si lasa-le acolo vreo 5-10 minute, amestecand din cand in cand. Apoi da jos capacul, adauga sarea, piperul si boiaua dulce si mai amesteca legumele, pana se evapora toata apa din ele.

9. Intre timp, rade telemeaua si cascavalul, taie ardeiul copt in bucati si gorgonzola in felii.

10. Opreste focul si adauga in amestecul de legume iaurtul, telemeaua rasa, cascavalul ras (dar nu tot, mai pastreaza nitel deoparte), oul, albusurile, rosiile uscate si ardeiul copt taiat in bucati.

edenia 5

11. Dupa 20 de minute, scoate aluatul din cuptor.

12. Toarna amestecul in crusta de tarta, pune deasupra restul de cascaval ras, bucatile de branza gorgonzola si arunca-l in cuptor inca 40 de minute, tot la foc mic spre mediu.

13. Daca poti sa astepti pana se raceste ca sa il mananci, esti eroul meu.

 

Pofta buna!

Reteta propusa de Sunny side up